‘Vrijmetselaar wisselt graag van gedachten’

December is een maand van bezinning. Een bijzondere maand bovendien want binnen de vrijmetselarij wordt het rituaal van St. Jan uitgevoerd. Daarover een volgende keer meer. Afgezien van het feit dat deze maand belangrijk is, lijkt er niet veel te gebeuren. En dus is het nieuws schaars. Vandaar dat deze redactie heeft gekeken in recente archieven naar boeiend materiaal. Een van de overkoepelende organisaties van vrijmetselaars, in Nederland bovendien de grootste is De Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden. Kort voor de zomer is Willem Meijer benoemd als Grootmeester van het bestuur. In dagblad Trouw van 25 juni 2010 staat een kennismaking met deze bestuurder. De inhoud daarvan sprak ons dermate aan, dat wij besloten hebben om dat – in onze ogen – boeiende relaas ook hier te publiceren.

De Vrijmetselarij heeft in oud-actuaris Willem Meijer (64) een nieuwe ‘grootmeester’, de dertigste sinds 1756.

  1. U bent nu Grootmeester van de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden. Een hele mond vol. „Bij Vrijmetselaren, in de wandeling ’de Orde’ genoemd, is een grootmeester de landelijk voorzitter. De Vrijmetselarij in Nederland is een vereniging uit 1756. Het is een mooi idee om in een lange traditie te werken. In Nederland zijn we een organisatie waarvan zesduizend mannen lid zijn, verspreid over zo’n honderdvijftig loges. Dat zijn autonome verenigingen die tegelijk deel uitmaken van de landelijke orde. Een bestuur van twaalf mensen faciliteert de loges onder leiding van de grootmeester.”
  2. Rond Vrijmetselarij hangt een sfeer van geheimzinnigheid. Wat doen jullie? „Een loge bestaat uit ongeveer veertig mannen die wekelijks bij elkaar komen. Vaak wordt er een lezing gehouden en daar discussiëren we achteraf over. Eén op de vier bijeenkomsten is de plechtige aanneming van een nieuweling ofwel diens bevordering tot gezel of verheffing tot meester. Zo’n ceremonie is omgeven met rituelen die nog hetzelfde zijn als in de achttiende eeuw.”
  3. Kan iedereen lid van de Orde worden? „In principe kan iedere volwassene toetreden tot de Vrijmetselarij. We kijken van te voren of het bij iemand past en of iemands komst succesvol is voor de loge. Wie vooral geïnteresseerd is in materie, mooie auto’s bij wijze van spreken, vindt het bij ons al snel saai of moeilijk. Je moet er plezier in hebben om van gedachten te wisselen over filosofische en levensbeschouwelijke vragen. We groeien niet snel hoewel we de laatste jaren aantrekkelijk blijken voor dertigers en veertigers. De gemiddelde leeftijd ligt hoger omdat mensen vaak tot hun dood lid blijven. Er zijn mannenloges, vrouwenloges en gemengde. In onze Orde gaat het uitsluitend om mannen.” Lees verder

Artikel overgenomen uit Trouw (25 juni 2010)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s