Deel van de universele Broeder- en Zusterketen…

Toen ik nadacht over een mooi onderwerp voor een tweede column namens Loge Plato, kwam ik al gauw uit op de universele Broeder- en Zusterketen. Waarom? Omdat we binnen onze Loge recentelijk weer een aantal prachtige voorbeelden hebben mogen ervaren van hoe krachtig die keten kan werken en welke inspiratie daar dan vanuit kan gaan…

De louterende vanzelfsprekendheid waarmee wij elkaar als Broeders en Zusters over de hele wereld ontmoeten en ontvangen is misschien wel één van de bijzonderste aspecten van die universele Broeder- en Zusterketen: er zijn niet of nauwelijks woorden of handelingen nodig om ons toch opgenomen te weten in een groter geheel dat de eenvoudige optelsom van de samenstellende delen volstrekt overstijgt. Wereldwijd erkennen en aanvaarden we elkaar als Broeders en Zusters en zijn wij elkaar tot steun en verrijking, vanuit de enorme diversiteit die we gezamenlijk te bieden hebben.

Dat merken we bijvoorbeeld heel duidelijk wanneer we – keer op keer – met open armen worden ontvangen in het Belgische Dessel, waar zich een Loge bevindt waarmee wij warme vriendschapsbanden hebben. En wat is het dan mooi om de Broeders van deze Loge ook weer terug te mogen ontvangen – of om hen tegen te komen op plaatsen waar we gezamenlijk op bezoek zijn.

Recentelijk waren we met een groepje Broeders en Zusters van Plato op bezoek bij een bevriende Loge in Keulen. Daar maakten we een prachtige bijeenkomst mee waarbij een Broeder en een Zuster het ‘hogere loon’ ontvingen van Gezel-Vrijmetselaar: als Leerling-Vrijmetselaar hadden zij hard aan zichzelf gewerkt en nu werd hun de weg geboden naar de volgende fase van hun maçonnieke ontwikkeling – wij noemen deze overgang van Leerling naar Gezel de Bevordering. En ook hier weer de vanzelfsprekendheid waarmee wij dit met elkaar konden vieren. Heel bijzonder en tegelijk heel gewoon!

Diezelfde Broeder- en Zusterketen konden we opnieuw met elkaar vormen tijdens een Verheffing die we kortgeleden meebeleefden bij een Loge van een bevriende Obediëntie in Terneuzen. Een Verheffing betreft de overgang van Gezel-Vrijmetselaar naar Meester-Vrijmetselaar – opnieuw een volgende maçonnieke ontwikkelingsfase dus. Tijdens dit zeer indrukwekkende rituaal waren wij letterlijk deel van de keten en zo konden wij haar ook echt tastbaar maken. De energie die dat genereerde en ook de prachtige ondersteunende muziek zorgden ervoor dat wij als Broeders en Zusters allen een diepe ontroering voelden.

Die positieve energie kan op sommige momenten ook welhaast daadwerkelijk zichtbaar worden. Dat ervoeren we pasgeleden, toen we in een Tempelbijeenkomst met elkaar van gedachte wisselden naar aanleiding van een Bouwstuk (een lezing) dat één van ons had opgeleverd (voorgedragen). Wij noemen zo’n gedachtewisseling een comparitie. Daarbij gaat het niet om het overtuigen van de ander van het eigen gelijk, maar juist om het naast elkaar plaatsen van inzichten, zodat een ieder uit die schakeringen en uit die diversiteit nieuwe inspiratie kan opdoen. De constructieve manier waarop dat tijdens die Tempelbijeenkomst gebeurde, leidde tot een lichtheid en verlichting die de ruimte bijna zichtbaar en tastbaar vulden.

Door als Broeders en Zusters met elkaar op reis te gaan en elkaar bij voortduring op te zoeken en te ontmoeten in elkaars werkplaatsen, blijft de universele keten zich voeden en verrijken. En dat levert de gezamenlijke energie op waaraan wij onszelf en elkaar telkens opnieuw mogen laven.

Wilt u meer weten over hoe wij als Broeders en Zusters binnen Plato samen op reis zijn en hoe wij deel uitmaken van die prachtige universele keten? Neem eens een kijkje op onze website. Via onze website kunt u ook contact met ons opnemen – we zullen u heel graag te woord staan. Wees welkom.

Auteur: Ingrid ingrid@haagseloges.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s