Nieuw en krachtig: ‘Kiemkracht’ door loge Plato

Kiemkracht!

Het is vandaag 21 maart: tijd voor de eerste maandelijkse Plato-column op deze Haagse Loges-site… Maar wat meer is: het is vandaag officieel de eerste dag van de lente! En wat is dat meteen ook goed te zien, goed te ruiken en goed te voelen: overal staat het nieuwe leven op het punt om uit te barsten met de kracht die zo eigen is aan een nieuw begin. Wat zo lang heeft gesluimerd mag zich eindelijk een weg banen naar buiten, met een niet te stuiten drang om te gaan groeien…

Ook een groep mensen kan een dergelijke nieuwe lente met elkaar doorleven. Soms voelt een groep een sterke innerlijke drang om zich te vernieuwen en om samen een vruchtbare nieuwe voedingsbodem te vormen. Een voedingsbodem die kiemkracht biedt tot het laten ontluiken van nieuwe ideeën, van nieuwe manieren om met elkaar te werken en te vieren.

In Loge Plato maken wij op dit moment zo’n groeifase met elkaar door. We willen naar buiten treden, we willen zaaien en planten en uiteindelijk hopen we met elkaar ook te mogen oogsten. De dichter Leopold drukt dit lentegevoel en deze sterke behoefte aan nieuwe groei prachtig uit in het navolgende gedicht:

“Mij is ’t alsof de takken frissche blaren
hingen in mij en een vlaag westewind
kwam wild door de luidruchtigen gevaren
vrij uit, vrij uit, het ruwe lentekind.

Dit zie ik buiten en ik vind mijn zinnen,
mijn teere zinnen in een zelfde trant
van ongeduld en hunkeren te beginnen
een frank bedrijf, een driftige opstand.

Dat een gelijke zucht in mij gaat spreken
den ingekeerde, is mijn grootst geluk,
dat ook mijn zijn zich spant en uit wil breken
en dat het zwijmt in dit stout oogenblik.”

(J.H. Leopold, in: Verzen, 1897)

 

Uit het gedicht spreekt een zeker ongeduld, een hunkeren en een intrinsieke drang. Wij herkennen dat heel goed. En we begrijpen vooral ook dat er een zekere moed voor nodig is: je moet met elkaar ook echt een nieuw begin durven maken. Het vergt inderdaad soms een “stout oogenblik”… Maar als daardoor dan de kiemkracht wordt aangewakkerd en als we daardoor samen nieuwe dingen zien opkomen, dan werkt dat proces ineens heel aanstekelijk en dan kunnen we met elkaar genieten van de bloei die we om ons heen mogen waarnemen.
Vaak gaat het erom dat je érgens een kiem legt – dat je érgens samen een begin maakt. Onze naamgever Plato (427 v. Chr. – 347 v. Chr.) ging ons daarin al voor, toen hij stelde: “Het begin is het belangrijkste deel van het werk.”
Het is vandaag 21 maart, het begin van de lente en begin van een hele reeks nieuwe mogelijkheden. Aan ons de uitnodiging om samen die nieuwe kansen te grijpen…

Wilt u meer te weten komen over hoe wij binnen Plato vorm geven aan onze nieuwe lente? Wilt u met ons van gedachten wisselen over hoe mensen samen kunnen groeien? Bezoek ons dan tijdens de Open Dag van Vrijmetselaars in Den Haag, op zaterdag 16 april, in het Haagse Logegebouw Wij zullen u heel graag te woord staan. U kunt ook contact met ons opnemen via onze website. Wees welkom!

Auteur: Ingrid ingrid@haagseloges.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s