Voor vrijmetselaren: lezingen over vrijmetselarij

De afgelopen twee jaar zijn er door de ziekte en het overlijden van Prof. Malcolm Davies, hoogleraar vrijmetselarij in Leiden, geen colleges over vrijmetselarij in Leiden georganiseerd. Om in deze leemte te voorzien is bedacht dat een aantal maçonnieke lezingen in het voorjaar een aantrekkelijk alternatief zou kunnen zijn. Vanaf 9 maart tot en met 13 april zullen er iedere woensdag, van 16h tot 18h, in het Logegebouw in Rotterdam colleges over specifiek maçonnieke onderwerpen gegeven gaan worden. Deze cyclus van zes maal twee uur college zal afgesloten worden met een openbare lezing aan de Universiteit van Leiden door Prof. Dr. A. van de Sande, onze emeritus hoogleraar vrijmetselarij.

Programma lezingen 9 maart t/m 20 april

9 maart, Rotterdam: Br. Prof. M. de Haan: De basis van onze Bouw: “De Oude Plichten” en “Anderson’s Constituties” Anderson’s “Oude plichten” nog steeds niet verouderd?

16 maart, Rotterdam: Br. Drs. F. Krap: Het godsbegrip in de vrijmetselarij. Vormen van symbolische handelingen.

23 maart, Rotterdam: Br. Drs. R. Heijdanus: De Nederlandse Vrijmetselaar, demografie. Br. Prof. M. de Haan: Vrijmetselarij en religie. Wordt ook de vrijmetselarij geseculariseerd?

30 maart, Rotterdam: Br. Drs. J. Kerkkamp: Onze ritualen, deel I, Inleiding tot de ritualen. Historiciteit, een verticaal overzicht.

6 april, Rotterdam: Br. Drs. J. Kerkkamp: Onze ritualen, deel II:  De interpretatie van onze ritualen. Een veelheid van ritualen in de huidige tijd, een horizontaal overzicht.

13 april, Rotterdam: Br. Prof. J. Snoek: Het Meesterrituaal en de uitvoeringspraxis van diverse rituele elementen.

20 april, Leiden: Prof. Dr. A. van de Sande: Vrijmetselarij, een geseculariseerd kerkgenootschap? Prins Frederik en de loges in Nederland in de 19e eeuw.

Locatie: Het Logegebouw van Rotterdam is gekozen wegens zijn entourage en bereikbaarbaarheid. Het gebouw staat op de Oostmaaslaan 950, niet ver van de Van Brienenoordbrug, en ziet uit over de rivier. Het heeft een eigen parkeerplaats voor ongeveer 25 auto’s. Tot 18.00 uur moet men op straat voor parkeren betalen. De collegezaal in Leiden ligt aan de Eickhof 1-003C, in/nabij het Rapenburgcomplex.

Tijd: Woensdagen, 9 maart t/m 13 april van 16-18 uur in Rotterdam (vóór de files komen, na de files weg). Woensdag 20 april in Leiden van 15-17 u . Na het college wordt er een rondleiding in het logegebouw van Leiden, Steenschuur 6,  georganiseerd.

Doelgroep: de lezingen/colleges in Rotterdam zijn uitsluitend toegankelijk voor vrijmetselaren, lid van De Orde der Vrijmetselaren, le Droit Humain en Femina Textura. De colleges van prof. Snoek zijn minder geschikt voor leerlingen en gezellen. De lezing van Prof. Dr. A. van de Sande in Leiden is openbaar, bestemd voor studenten, maar is gratis toegankelijk voor belangstellenden.

Kosten: de bijdrage in de kosten van de gehele lezingencyclus bedraagt 120 euro per deelnemer. U kunt ook afzonderlijk per dag inschrijven. Voor elke dag waarvoor u inschrijft betaalt u dan 25 euro. Voor iedereen is de 7e collegedag in Leiden gratis. Er zal geen restitutie gegeven worden voor niet gevolgde colleges.
Inschrijving: U dient zich aan te melden via het email-adres van de thesaurier
thesaurie.orde@vrijmetselarij.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s