Vrijmetselarij: 10 feiten

Er is van alles te vertellen over vrijmetselarij. Maar bestaat de vrijmetselarij wel? In ieder geval zijn er verschillende stromingen, verschillende gebruiken en verschillende organisaties die zich allemaal, en met recht, vrijmetselaar noemen. Eenheid door verscheidenheid past misschien nog wel het beste bij vrijmetselarij. In dit artikel tien feiten over vrijmetselarij.

 1. Je wordt leerling vrijmetselaar door middel van inwijding.
 2. Een vrijmetselaar is meestal man. In sommige gevallen kunnen vrouwen ook vrijmetselaar worden. Men noemt elkaar broeder (of zuster).
 3. Een vrijmetselaar heeft doorgaans de graad van leerling, gezel of meester.
 4. Vrijmetselarij is een geheim genootschap. Maar misschien is ‘discreet’ een beter woord. Vrijmetselarij brengt mensen samen met verschillende achtergronden. Mensen de willen nadenken over zelfontplooiing  en die streven naar een betere wereld.
 5. Vrijmetselaars komen een keer per week (soms om de twee weken) samen. Een aantal malen per jaar zijn er bijzondere bijeenkomsten. Daarbij dragen ze bijzondere kleding met witte handschoenen. De bijzondere bijeenkomsten vinden plaats in de werkplaats (soms ‘atelier’ of ‘tempel’ genoemd).
 6. De meeste voorkomende vorm van vrijmetselarij heeft een Angelsaksische oorsprong.
 7. Vrijmetselaars herkennen elkaar door middel van handdruk, aanraking en speciale tekens.
 8. Landen hebben hun eigen ‘mores’ over vrijmetselarij. Er zijn duidelijke verschillen tussen vrijmetselaars in Nederland, België en bijvoorbeeld Duitsland.
 9. Bijeenkomsten van vrijmetselaars gaan gepaard met symboliek en rituelen.
 10. Plaatselijke verenigingen van vrijmetselaars worden ‘loges’ genoemd. Loges zijn behoorlijk autonoom. Hoewel de meeste loges verbonden zijn aan een overkoepelende organisatie, bestaat er geen overkoepelend gezag op wereldniveau.

Bron: Jimmy Koppen, Philippe Benhamou, Christopher Hodapp

2 Comments

 1. Waarde Paul, dank voor je reactie. Je kunt er verschillend naar kijken. Naar mij mening, en die van veel anderen is (de) vrijmetselarij een geheim genootschap, het grootste geheime genootschap van de wereld als ik afga op wikipedida, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijmetselarij waar een prima artikel over is geschreven. Maar natuurlijk mag iedereen daar zijn of haar eigen mening over hebben. Ik noem het bij voorkeur (zoals ook in het artikel staat) een discreet genootschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s